top of page

Judith

Renkema

Mijn naam is Judith Renkema en ik ben vanaf januari 2021 de nieuwe basdocent bij Ceres. Eigenlijk is de basgitaar het stoerste instrument wat je kunt bespelen. In eerste instantie lijkt dit instrument niet erg op te vallen in de muziek, maar hij is echt onmisbaar. Zonder de basgitaar is alle groove weg, en jij bepaalt of de muziek lekker loopt of niet. Je bent de lijm tussen melodie en ritme, en er zijn verschillende manieren om de rol in te vullen. Je kunt met simpele baslijnen al veel toevoegen in een nummer, maar je kunt ook helemaal los gaan met coole licks en improvisatie en nog steeds ondersteunend zijn in je spel. Het mooie is dat je als beginnende bassist al vrij snel kan gaan samen spelen met anderen. Je hoeft geen virtuoos te zijn om een nummer te kunnen dragen. Maar ondertussen is er nog veel te verkennen wat betreft technieken/sounds/stijlen, en kun je het zo bont maken op de basgitaar als je zelf wilt.

 

Met een Rockacademie en Master diploma op zak heb ik de afgelopen jaren met een hoop verschillende bands en artiesten mogen touren in Europa en de VS. Daar heb ik veel ervaring opgedaan als speler en me in diverse stijlen kunnen verdiepen. Ik heb altijd erg gehouden van de afwisseling en het reizen wat erbij kwam kijken. Ik speel naast elektrische bas ook contrabas. Ik speel het liefst op oude Fender bassen uit de ’60, en ben zelf erg fan van een vintage basgeluid met flatwound snaren.

 

Als docent vind ik het vooral belangrijk om te kijken naar wat een leerling zelf wil bereiken, en daar mijn lessen op aan te passen. Jouw muzieksmaak en speel plezier staan altijd voorop. Met de wat jongere leerlingen zullen we in eerste instantie uit een boek werken, en met de meer volwassen leerlingen (vanaf de middelbare school) maken we samen een les plan. Het doel van mijn lessen is om ervoor te zorgen dat jij de basis tools aangereikt krijgt om de muziek te spelen die jij leuk vindt en het ook kan toepassen in het samen spelen met anderen. We zullen met bestaande nummers mee gaan spelen, maar we kunnen ons ook richten op het zelf bedenken van baslijnen en improviseren. Verder zullen we als ondersteuning ook theorie behandelen, en kunnen we ook noten gaan lezen. Maar ook dat allemaal op jouw tempo en  aangepast op wat jij graag wilt doen.

 

Als je een beeld wil krijgen van wat ik allemaal doe en heb gedaan op speel gebied, neem vooral even een kijkje op mijn website: www.judithrenkema.com

 

Hopelijk tot in de les!

bottom of page