Schermafbeelding 2018-02-14 om 18.23.43.

Rudolf

weges

Mijn naam is Rudolf Weges. Na de middelbare school ging ik naar het conservatorium te Groningen eerst voor trompet klassiek en een jaar later ook voor harmonie / fanfare directie. Later ben ik nog lichte muziek gaan studeren aan het conservatorium in Utrecht en baroktrompet in Den Haag en Amsterdam. Ik geef les in trompet klassiek, hafa en lichte muziek (jazz/pop). Baroktrompet kan ook, maar dat gebeurd eigenlijk niet zo vaak, zeker niet bij beginnende trompettisten.

Het leukste aan les geven bij Ceres vind ik de relaxte sfeer en de flexibele mogelijkheden voor zowel mij als docent maar ook voor de leerlingen. Ik word altijd blij als leerlingen passie voor muziek hebben en genieten van het bespelen van een instrument. Maar als ze niet (regelmatig) studeren word ik erg verdrietig. Zelf houd ik het meeste van trompetmuziek in z'n breedste vorm (klasiek, pop, jazz, solistisch).

 

Verder ben ik eigenlijk in de meeste muziekstijlen geïnteresseed. Het mooiste aan de trompet vind ik de diversiteit waarin je het instrument kan gebruiken, in diverse orkesten symfonie, harmonie/fanfare, bigband, popband, jazz orkesten, barok, diverse ensembles, als solist, eigenlijk oneindig veel mogelijkheden. Het bespelen van de trompet is best lastig. Het is een fysiek instrument, waar je met veel lucht (ademhaling) en goed gebuik van je lippen (gezichts)spieren tot spelen komt. Het is in het begin ook lastig om een mooie goede toon te spelen, maar met geduld en veel oefenen kan iedereen het!

Als ik zelf optreed voor publiek ben ik altijd erg blij want dat is eigenlijk het mooiste wat er is: mooie muziek delen met anderen, waar jezelf heel veel eigen tijd en energie in hebt gestoken wat op dat moment tot uitdrukking komt en hopelijk daarvan anderen te laten genieten! Dat doe ik o.a. als trompettist van het Amersfoorts Koper Ensemble, Amorfortia Ensemble, Kei City Horns, Promenade Orkest, Ensemble Conservatoire, Helios Ensemble, popbands, bigbands, bach cantates, maar recentelijk ook nog in het Koninklijk Concertgebouworkest! Maar ik moet zeggen trompet studeren, gewoon thuis, daar geniet ik ook van! Lekker spelen op je instrument en weer aan nieuwe stukken werken. Als ik een van mijn leerlingen op zie treden dan ben ik trots en eigenlijk zie je ook een stukje van jezelf terug (wat ook weer spannend is).

Mijn favoriete trompettisten zijn Wynton Marsalis, Hakan Hardenberger, Miles Davis, Clifford Brown, Maurice André.


Favorite ensembles: Canadian Brass, Mnozil Brass, German Brass, Harry Connick met z'n bigband


Een van de mooiste uitspraaken die ik ooit over muziek heb gelezen is: Alleen muziek is de wereldtaal en die hoeft niet vertaald te worden: hier spreekt de ene ziel tot de andere.

Mijn websites zijn: www.weges.nl - www.amersfoortskoperensemble.nl - www.amorfortiaensemble.nl - www.keicityhorns.nl