top of page
nina bari.png

Nina

van helvert

Mijn naam is Nina van Helvert en ik geef saxofoonlessen bij Ceres. Toen ik klein was wilde ik altijd boswachter worden of iets met dieren... Maar ik werd musicus. Na de basisschool ging ik naar het conservatorium in Tilburg en Utrecht en ook in Lyon in Frankrijk. Ik kreeg belangstelling voor muziek door de oude platen van mijn ouders, daar zat echt van alles bij, van oude jazz tot Ierse folk, maar ook klassieke muziek en Elvis. Het eerste instrument dat ik bespeelde was een blokfluit. Dat leerde ik van een nicht die een stuk ouder is dan ik. Toen zij saxofoon ging spelen wilde ik dat ook.

Het leukste aan les geven bij Ceres vind ik de fijne sfeer en de leuke leerlingen, die komen hier echt met een doel! Ik word altijd blij als leerlingen met eigen ideeën komen. Ik houd eigenlijk van heel veel soorten muziek, als het maar met passie gemaakt wordt. Ik luister nu naar Bill Frisell, jazz-gitarist, maar ook naar klassieke liederen van Heinrich Schütz en orkestliederen van Mahler. Het mooiste aan saxofoon vind ik de veelzijdigheid; je kunt heel romantisch fluisteren, maar ook stoer scheuren. Ook al speel ik al jaren op dit instrument, toch heb ik nog altijd moeite met die stomme rieten, als je slechte rieten hebt speel je beroerd. Als het bijvoorbeeld superkoud weer is dan merk je dat meteen aan de rieten. Als ik vandaag gebeld zou worden dat ik morgen op kan treden in het Amsterdams Concertgebouw dan zei ik onmiddellijk ja omdat dat de fijnste zaal is waar ik ooit heb gespeeld! Als ik zelf optreed voor publiek ben ik nog maar een beetje zenuwachtig en dat zijn lekkere zenuwen. Vroeger was dat wel anders, ik heb tijdens een optreden van de zenuwen wel eens heel hard shit geroepen bij een verkeerde noot... Als ik een van mijn leerlingen op zie treden dan ben ik stiekem ontroerd, ook als die leerling al 50 is.

Mijn favoriete componist is Igor Strawinsky, omdat zijn muziek zo gedreven en fantasievol is. Het mooiste liedje/muziekstuk vind ik op dit moment een cdtje van Chick Corea, dat swingt de pan uit!

Mijn websites: www.ninavanhelvert.nl – www.artexquartet.com – www.nederlandssaxofoonoctet.comwww.fanfarevanhetvuur.nl

bottom of page